Hyppää sisältöön
Oranssi talo Rautatienpuistossa
Oranssi talo Rautatienpuistossa Kuva: Pauliina Lindgren

Riihimäen piilotetut jalokivet

Tiedättekö, mitä hidden gemit ovat? Piilotetut jalokivet tai kätketyt helmet kuvaavat niitä paikkoja, ilmiöitä tai taidetta, jotka eivät ole yleisesti kaikkien tiedossa, mutta löytämisen arvoisia. Mietin niitä paikkoja Riihimäeltä valokuvausprojektiini. Mistä löydän juuri oikeat piilotetut jalokivet? Päätin kysyä asiantuntijoilta eli paikkakuntalaisilta. Tavoitin heidät Facebookin Riihimäki -ryhmässä. Kiitos kaikille vastanneille ❤

Tässä esiteltävien kohteiden lisäksi ehdotettiin piilotetuiksi jalokiviksi seuraavia kohteita: Hatlamminsuo, Mafka & Alakoski, maauimala ja vesitorni, Rocklands kiipeilyseinät, Työväenmuseotalo, Hyttikorttelin tiet ja rakennukset, Atsaleapuisto, torstain hernekeitto ja pannarit varuskuntamiljöössä Upseerikerholla, Riihimäen ravit, Vankila, Sammalistonsuo, Käräjäkoski, Ravintola Piletti, Kuopionlukon Erkylässä ja Peltosaaren kosteikkopuisto. Tulemme huomioimaan nämä kohteet jatkossa Visit Riihimäki -sivuilla.

Rautatienpuisto ja Maantie

”Maantietä kun kirkolle kävelee, on vanhaa Riihimäkeä parhaimmillaan. Paloheimon vanha sähkölaitos piippuineen.”

Rautatienpuisto on Riihimäen vanhin puisto, sen rakentuminen alkoi 1850-luvulla. Se sijaitsee rautatieaseman ja ydinkeskustan välissä. Puisto on miellyttävä, rauhallinen keidas vanhoine puuistutuksineen ja asuintaloineen. Rautatiepuiston läpi kulkee Maantie, joka on kaikkea muuta kuin oikea maantie. Se on idyllinen pikkuinen mukulakivitie. Siellä voi ihailla upeita portinnuppeja, kauniita asuinrakennuksia, upeita puita ja myös Paloheimon piippua. Rautatienpuistossa voit Riihimäellä käydessä löytää uusia ihania yksityiskohtia tai nauttia vanhan ajan miljööstä.

 

Tiedon puu

Sain erikoislaatuisen ohjeen: ”Piilotettu nähtävyys on Temppelikadun ja Hämeenkadun kulmassa sisäpihalla.” Tällä ohjeella lähdin hakemaan piilotettua nähtävyyttä tietämättä yhtään, mitä odottaa. Temppelinkadun ja Hämeenkadun kulmasta astuin pimeään käytävään miettien, mihin ihmeeseen olen menossa. Löysin piilotetut jalokiven, taideteoksen nimeltä Tiedon puu. Suosittelen etsimään ja löytämään tämän upeuden. Löytäminen on yksi osa Tiedon puun elämyksellisyyttä. Tiedon puu on Veikko Eskolinin vuonna 1985 valmistunut taideteos.

 

Kassoskivet

Kassoskivet olivat minulle täysi arvoitus, onneksi ehdotuksessa neuvottiin googlaamaan asia. Kassoskivet sijaitsevat Riihimäen Herajoella. Kyseessä on luonnonmuodostuma, jonka muodostaa kaksi erittäin kookasta toisiinsa nojaavaa siirtolohkaretta. Tämä näky oli valtava ja valtavan upea. Lisäksi Kassoskiven luona on geokätköpaikka. Kivien väliin muodostuu parimetrinen läpikuljettava ”käytävä”. Kyse on siis kahdesta isosta siirtolohkareesta, joiden mahtavuuden suosittelen kokemaan. Kivien korkeus on noin 6–8 metriä. Osoite: Takalantie 1–39, 11710 Riihimäki

Muraalit ja katutaide

Villinä korttina päätin esitellä piilotetun jalokiven, jonka olen itse löytänyt Riihimäeltä  – nimittäin muraalit ja katutaiteen. Riihimäellä on monta muraalia, joista viimeisin – Maija Isola -muraali – on saanut viime aikoina paljon huomiota. Muraalit ovat hyvä osa katutaidetta, patsaiden, veistosten, valotaiteen sekä grafiittien ohella. Riihimäen muraaleja sijaitsee muun muassa Hotelli Seurahuoneen kyljessä, Taidemuseossa ja Peltosaaressa. Katutaidetta löytyy runsaasti esimerkiksi sähkökaapeista. Parasta muraaleissa ja katutaiteessa on löytäminen, etsiminen ja ihastuminen.

Riihimäkeläisen kuvataiteilijan Edwina Goldstonen ideoima Peltosaaren muraali julkistettiin 2016. Hotelli Seurahuoneen seinää musiikkiopistoa vastapäätä koristaa värikäs Patrik Korhosen muraali (2021). Sen aiheena on Marimekon Unikko-kuosi ja sen suunnittelija, riihimäkeläinen Maija Isola. Taidemuseon ja poliisilaitoksen seinällä Edwina Goldstonen teos esittelee riihimäkeläisiä paikkoja ja henkilöitä (2021).

Tutustu myös blogiimme: Mitä on hämäläinen katutaide?

 

Teksti ja kuvat: Pauliina Lindgren osana Uudistuvan journalismin ylemmän ammattikorkeakoulu tutkintoa Haaga-Heliaan.